Provkörning: Mini Cooper – less is more!

Jag körde en Mini Cooper (utan S) som hyrbil i två dagar i Barcelona. Riktigt trevligt! Som att köra go-kart!

Bensinmotorn på 122 hästar kändes seg till en början, tills jag insåg att den måste varvas lite mer. Jag har väl kört för många turbodieslar och mångcylindriga sportbilar och blivit bortskämd med mycket vrid på låga varv. Motorn är inte jättevarvvillig, men den går och låter lite bättre på högre varv. Några kommentarer kring hur motorn låter:

 • På tomgång låter motorn inte alls; är den verkligen på? eller är jag bara betingad av att jag kört dieselar och sportbilar som låter mer?
 • Först tyckte jag att motorn lät lite rå, nästan som en diesel, men det blir bättre när motorn blivit varm

Bilen är som gjort för att köras runt i Barcelona. Rapp, direktstyrd och lätt att parkera. Det verkar jag inte vara ensam om att tycka; uptown i Barcelona så fullständigt kryllar det av Minis.

Provade att göra lite slalomövningar. Riktigt kul! Den är väldigt direktstyrd, precis som Californian, men den känns lättare, vilket inte är så konstigt. Den kränger mer än den Mini John Cooper Works som jag provkörde tidigare, men inte på ett dåligt sätt. Provade också några högfartskurvor och av- och påfarter på motorväg och bilen är klippstabil. Det går att göra korrigeringar i spårvalet och man får hela tiden bra feedback genom ratten.

Hyrbilen var röd och vit (inte hade jag kameran med mig den här gången heller). Färgkombinationen är väldigt fin och jag blev glad varje gång jag såg bilen!

Trots blygsamma 122 hästar och en accelerationstid från 0-100 km/h på modesta 9,1 sekunder var bilen riktig körglad och skapar rejält habegär. Skönt att jag inte blivit blassé av att köra snabba sportbilar…

Jag har letat efter en vintersportbil, att köra när jag ställer av sportbilen, och Minin känns helt rätt. Alternativet är en 1-serie, helst nya M135 eller “gamla” 1M. Med 1-serien får jag bakhjulsdrift, men är det tillräckligt mycket roligare för att motivera merkostnaden?

4 thoughts on “Provkörning: Mini Cooper – less is more!

 1. Viktor

  Är det inte så att du kommer att kunna få fyrhjulsdrift till M135? I så fall en seriös vinterbil, men inte samma enkla och rena känsla som en Mini Cooper S.

  1. M135i kommer med fyrhjulsdrift, men blir det inte liter FÖR seriöst? Poängen med en 1M och M135i är delvis bakhjulsdriften… Jag har ju X3:an när jag ska vara seriös.

 2. Viktor

  Så är det nog. Men då ska det kanske inte vara en så stark motor över huvudtaget? Det kanske ska vara en 118i?

  1. Det roliga med 1M är att den har diffbroms (enda 1-seriebilen som har det), annars vore t.ex. en begagnad 125i Coupé kul. Men mer effekt är iofs aldrig fel, allt annat lika. More is more…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s