PROVKÖRNING: BMW 520d – världens bästa bil?

Under ett par veckor i Spanien körde jag en BMW 520d som hyrbil och lärde känna den väl.

Detta är en väldigt bra bil. Jag blev uppgraderad till en bil med automatlåda som hade samma utmärkta åttaväxlade låda som i vår X3:a. Den mångväxlade lådan funkar i synnerhet bra tillsammans med en diesel-motor, som har ett ganska smalt “power band”.

I 160 km/h på trafikfria Spanska motorvägar ligger motorn på avslappnande 2 500 varv/min och med en indikerad förbrukning på 6 l/100 km, vilket ger en räckvidd på över 100 mil. Detta gör den till en riktig långfärdsvagn för glest trafikerade motorvägar. För snabb körning på tyska autobahn, med mer trafik, saknas dock acceleration i hög fart, men det är ett ganska litet aber för de flesta. Och på de kurviga vägarna till och från Cadaqués gjorde den definitivt inte bort sig.

Bilen utstrålar kvalitet in- och utvändigt och även en snålt utrustad hyrbil känns riktigt fin.

För att svara på frågan i rubriken: är detta världens bästa bil? Jag brukar tycka att det är en svara som är irrelevant och omöjlig att svara på. Vilken bil som är bäst beror på vilka egenskaper varje person värdesätter och prioriterar. Men, BMW 520d är komfortabel, rymlig, praktisk, har tillräckliga prestanda för de allra flesta och bjuder på en hel del körglädje för biltypen. Dessutom tycker jag att den är väldigt snygg. Jämfört med många bilar som förekommer på den här bloggen är den också relativt överkomlig, inte minst begagnad, och 5-serien har faktiskt varit bland de 10 (!) mest sålda bilarna i Sverige, inte minst tack vare att det går att få in en 520d som tjänstebil.

Längre än så här kommer vi inte; detta är världens bästa bil, i den mån det går att svara på frågan i allmänna termer.

Jag gissar att det innebär att BMW M5 och M550d är världens bästa familjesportbilar. Får återkomma om det…

3 thoughts on “PROVKÖRNING: BMW 520d – världens bästa bil?

  1. Pingback: PROVKÖRNING: Nya Porsche Boxster S – briljant och suverän! | The Thrill of Driving

  2. Pingback: TEST DRIVE: BMW M5 – OMG! – The Thrill of Driving

  3. Pingback: TEST DRIVE: BMW M5 – OMG! – The Thrill of Driving

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s