Möte med våren i Zürich i en Triumph TR4 -65!

IMG_4583

Vårens ankomst välkomnas väl av de flesta, men kanske speciellt av oss oldtimer-förare. Har vintern dessutom varit ovanligt lång och kall som det här året, med mycket begränsade möjligheter att motionera ögonstenen mellan november och april, då pirrar det alltid lite extra i magen när landskapet börjar grönska, vägarna torkar och luften blir mild!

I mitt fall är ögonstenen en Triumph TR4 från -65, inköpt i Danmark i slutet på 2011 och sen dess rullandes hos mig i Zürich. Här börjar ju våren lite tidigare än i Sverige, och i början på april var det så dags att gå upp till garaget, lyfta av dammskyddet, dra ut choken, trampa två gånger på gasen, vrida om nyckeln och hoppas på det bästa. Inte mycket reaktion på första försöket. Ej heller på andra. En märkbar hostning på tredje, och på fjärde är vi igång, först lite tveksamt men snart med ett härligt bluddrande ur alla fyra cylindrar i Ferguson-blocket. Triumph talade alltid ogärna om det, men motorblocket kom ju ursprungligen från traktorvärlden, så de 105 hk som tas ut ur 2 liters cylindervolym är riktiga ardennerhästar. Och mycket likt dessa arbetsdjur är det vridmomentet snarare än höga varvtal som är motorns bästa sida.

IMG_4591

Med handskar och skärmmössa på och med oljan på arbetstemperatur blir svängarna lite snabbare och närvarokänslan total. Väghållningen, med stora däck i varje hörn kan närmast beskrivas som 60-tals gokart, styrresponsen som förvånansvärt snabb och den väldigt stela bakaxeln som rätt egensinnig när asfalten är sprucken. Sittandes väldigt nära marken i en fart som må kännas som 150 km/h men sällan överstiger 80 km/h har man den extra bonusen av att känna lukten av allt från vårblommor till kogödsel. The thrill of driving i sin mest oförfalskade form! Med ännu snötäckta alptoppar som kuliss närmar sig en tvärt svängande nedförsbacke snabbt, och insikten gör sig påmind att motorbromsning i alla 60-talsbilar har en helt annan innebörd än att det är kul – det är en nödvändighet, om man inte vill lukta på blommorna på lite väl nära håll…

Sen den första turen har det vid det här laget blivit ytterligare ett par, och om minnesvärda Triumph-utflykter, oldtimer-världen i stort samt car spotting och lite annat smått och gott från bilmetropolen Zürich ska det bli mitt nöje att, som medförfattare på Thrill of Driving-bloggen, berätta mer om under kommande månader!

Ladies and gentlemen, start your engines, spring is here!

Zürich-hälsningar,

Christoffer

IMG_4585

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s