Rosberg/Mercedes vinner i Monaco!

Inför en kuliss med strålande sol, svala temperaturer och som alltid en försvarlig andel kändisar gick Monacos GP av stapeln idag. Monaco är ju på många sätt ett speciellt lopp: sträckan är säsongens kortaste (både per varv och totalt) och trängsta, och det kräver sin man att närma sig Sainte Dévote-kurvan efter startrakan i 285 km/h, eller för den delen att hålla 260 km/h genom den svängande Loews-tunneln, där sikten vid infart och utfart är noll. Att köra om är nära nog omöjligt, och försök att ändå göra det brukar leda till ett antal krascher – så även i år. Slutligen hade Nico Rosberg som startade från pole naturigtvis hopp om att vinna sitt hemmalopp 30 år efter sin far, Keke Rosberg. Så blev det också, och Nico Rosberg firade därmed sin andra seger i Monaco.

Formula One World Championship
Keke vinner i Monaco 1983 – en annan tid och andra bilar!

En av de stora frågorna inför loppet var hur däcken skulle hålla då det spekulerats i om några stall skulle prova en enstoppsstrategi, då däckslitaget i Monaco är betydligt mindre än under övriga lopp och temperaturen med runt 15 grader var låg. Takterandet fick dock ett slut i 30:e varvet, då Massa blockerade däcken strax innan, just det, Sainte Dévote-kurvan, och den rätt rejäla kraschen föranledde säsongens första safety car-fas. Denna kom som en skänk från ovan för Mercedes, som i då var det enda toppstallet som inte bytt däck än (troligen alltså satsade på en enstoppsstrategi) och nu fick ett byte “gratis”.

Efter ett antal safety car-varv förflöt sen loppet odramatiskt tills varv 46, då Maldonado/Williams i ett försök att köra om Chilton/Marussia i Bureau Tabac-kurvan, som aldrig varit något bra omkörningsställe, istället körde rakt fram i 200 km/h och skadade säkerhetszonerna så svårt att det blev röd flagg. Röd flagg innebär omstart av loppet bakom safety car i den ordning bilarna befinner sig i, vilket för topp 4 vid tidpunkten var Rosberg-Vettel-Webber-Hamilton. Det innebär också att däck får bytas och annat får åtgärdas innan omstarten, och därigenom stod det klart att det inte skulle bli några mer däckbyten under de sista 30 varven.

I varv 63 var det dags för nästa safety car-fas, då Grosjean/Lotus glömde att bromsa vid utfarten från Loews-tunneln och körde rakt in i häcken på Ricciardo/Red Bull. Därefter förflöt resterande tio varv odramatiskt, och Rosberg kunde alltså bärga segern före Vettel och Webber.

Positiva överraskningar i loppet var, förutom att samtliga förare i krascherna klarade sig utan skador, helt klart Sutil/Force India och Perez/McLaren, som båda racade för allt var tyglarna höll. Tyvärr tog Perez lopp slut fem varv innan mål. På den negativa sidan har vi Ferrari, där Alonso förde en oinspierad tillvaro i skymundan och var den mest omkörda föraren i loppet, liksom Chilton/Marussia och Grosjean/Lotus, som inte skaffade sig några nya vänner i det här loppet heller.

Nico Rosberg
Nico Rosberg vinner Monacos GP 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s