Genève: Tesla visar elbilen Model S

Teslas elbil är väldigt intressant. Den är byggt som en femsitsig bil, med tre tydliga urgröpningar bak, dessutom går den att extrautrusta med två bakåtvända barnstolar i bagageutrymmet som gör bilen sjusitsig! Utan extrastolar rymmer bagageutrymmet bak 900(!) liter. Dessutom finns ytterligare ett utrymme fram som rymmer 230 liter.

En annan sak som stack ut är att bilen, precis som Fisker Karma, har en enorm touch-screen på mittkonsolen från vilken man styr alla olika system.

Med det största batteripaketet har bilen en räckvidd på el på 480 kilometer, i alla fall på pappret; vi får se hur det blir i verkligheten. Jämför vi med Fisker Karma, som jag nyligen provkörde (återkommer snart med provkörningsrapport), är Teslan mycket mer praktisk om än inte lika lyxig. Den stora skillnaden är dock att Karman har en förbränningsmotor som kan ladda batteriet, vilket gör att räckvidden kan förlängas genom att fylla på med bensin. Å andra sidan har Karman en räckvidd på bara 80 km på ren el (480 km totalt).

Sammanfattningsvis tycker jag att Tesla Model S visar på en intressant utvecklingsväg när det gäller elbilar. Genom att ta bort förbränningsmotorn helt, på gott och ont, har de lyckats med en mycket effektiv paketering av drivlinan som gör att det blir stort utrymme kvar till passagerare och bagage.

2 thoughts on “Genève: Tesla visar elbilen Model S

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s