McLaren har landat i Sverige! – första intryck

McLaren kommer att börja säljas av Autoropa i Norden. Det var premiär för MP4-12C på Nya Djurgårdsvarvet i torsdags.

Bilen är snyggare i verkligheten än på bild. Den utstrålar mycket high-tech och alla designelement känns väldigt ändamålsenliga. Inredningen känns väldigt sportig, inte minst som alla bilar jag sett har svart inredning. Det är mycket alcantara och kolfiber invändigt och det känns väldigt bra att sitta i bilen.

Jag pratade med McLaren Automotives VD, Antony Sheriff, och frågade varför jag skulle köpa en MP4-12C i stället för en Ferrari 458. Han gick igång på frågan… Han menade att McLaren är starkare, snabbare, lättare och snålare. De hydrauliskt styrda krängningshämmarna gör att bilen inte kränger och ger en unik kombination av kompromisslös sportighet och komfort Han lyfte också fram att kolfibermonocoquen i McLaren är säkrare än aluminiumkonstruktionen som konkurrenterna (läs Ferrari) använder. Vi pratade en del om avsaknaden av diffbroms bak. Han menade att de kan uppnå samma sak elektroniskt med bromsarna. När jag frågade om det inte blir väldigt hög belastning på bakbromsarna vid bankörning, svarade han att bakbromsarna i vilket fall inte är de som belastas mest vid bankörning. Apropå bromsarna tyckte han att stålbromsarna är bra och att kolfiberbromsarna mest är för dem som tänkt köra mycket bana. Vidare argumenterade han att McLarens reservdelspriser, t.ex. på bromsarna, är mycket lägre än Ferraris.

Precis som Antony säger, så är bilen på pappret vassare än en Ferrari 458, men nog är det så att 458:an väcker mer habegär. Det viktigaste i slutändan är dock hur de är att köra…

Som vanligt visade McLaren orangea bilar, men också en silvergrå bil, som är mer i undertecknads tråkiga och försiktiga smak…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s