Nya Aston Martin Vanquish – smärtsamt vacker, men hänger den med konkurrenterna?

Aston Martin har visat nya Vanquish som ersätter DBS. Bilen är, precis som alla Aston Martin de senaste decenniet, oerhört vacker.

Den bygger på en ny version av VH-plattformen, som använts i alla Aston Martin-modeller de senaste åren. Hur “ny” plattformen verkligen är återstår att se.

På pappret är denna bil långt ifrån det tekniksprång som Ferrari F12berlinetta utgör, och kanske därför positionerar sig Aston mer åt GT-hållet. Frågan är bara om drivlinan håller måttet. V12-motorn har förvisso uppdaterats rejält och ger nu 573 hästar jämfört med föregångarens 517, men det sitter fortfarande en 6-växlad automatlåda (Touchtronic 2 från ZF), som inte kan konkurrera med Ferraris och Porsches dubbelkopplingslådor. När det gäller konkurrenter i lyx- och GT-bilssegmentet så har många, t.ex. Bentley, gått över till ZF:s nyare och utmärkta åttaväxlade automatlådor. Att Aston Martin inte gjort det skulle kunna bero på att de har en s.k. transaxellåda som sitter på bakaxeln, vilket i och för sig är en bra grej för viktfördelningen.

Accelerationen från 0-100 km/h tar 4,1 sekunder, men F12berlinetta gör samma sprint på 3,1 sekunder. Ett värre problem är att t.ex en Porsche Carrera S (991) med PDK-låda och Sport+ gör 0-100 km/h på samma tid som Vanquish och kostar hälften så mycket! Lägger man till Porsches nyligen släppta Powerkit så sjunker tiden för 991:an till 4,0 sekunder. Några andra referenspunkter är Ferrari California på 3,8 sekunder och ferrari FF på 3,7 sekunder. Nu är acceleration inte allt, och den är i vilket fall snabbare än många mer utpräglade GT-bilar, som Bentley Continental GT.

Tack vare bland annat att alla karosspaneler är i kolfiber väger bilen in på 1620 kg, vilket är 70-80 kg mindre än föregångaren DBS, men ändå högre än de 1525 kg som Ferrari F12berlinetta väger in på.

Inredningen verkar dock ha fått en välbehövlig modernisering; satellitnavigering från Garmin och stereo från B&O blir säkert bra. Vanquish rymmer 368 liter bagage, vilket är 60(!) procent mer än i DBS.

Sammanfattningsvis är det svårt att placera in den här bilen i förhållande till konkurrenterna. Kanske är den halvvägs mellan en Bentley Continental och en Ferrari F12berlinetta. Det låter ju bra, men risken är att det varken blir hackat eller malet…

One thought on “Nya Aston Martin Vanquish – smärtsamt vacker, men hänger den med konkurrenterna?

  1. Efter att jag skrev inlägget ovan, har jag provkört Bentley Continental. Bentleyn är en helt annan typ av bil, inte alls sportig och dessutom väldigt tung, så att jämföra Vanquish med Bentley Continental är inte relevant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s