KRÖNIKA: Två helt vanliga dagar hos Ferrari i Maranello

I veckan tillbringade jag ett par mycket trevliga dagar hos Ferrari i Maranello.

Dag 1
Vi började med ett besök på Ferrari-museet. Här finns det en sådan samling skönheter att man nästan börjar gråta: F40, 275GTB, 288GTO, Enzo, Dino, F1-bilar, etc.
Jag återkommer med bilder inifrån museet i ett separat inlägg, men här kommer en försmak:

Därefter besökte vi fabriken. Därinne fick vi dessvärre inte ta några bilder. Det är mycket moderna, luftiga och ljusa lokaler, inte minst i den mekaniska verkstaden där det tillverkar komponenter till motorerna. De har arbetat mycket med arbetsmiljön och det finns till exempel mycket grön växtlighet inne i fabriken.

Sen besökte vi produktionslinjen för V8-bilarna (458 och California). Otroligt snyggt och high-tech även här. Lite anekdotiska data är att nästan alla 458:or (över 80%) är av den öppna Spider-modellen med fällbart plåttak. Det är inte många som väljer coupén med fast tak just nu. Om det beror på årstiden eller på att Spidern är en mer mångsidig bil, är svårt att säga.

Populära färger är som vanligt rött och olika monokroma toner (vitt/grått/svart). Såg dock en hel del blå Californior (återkommer om det senare).
Vi besökte också tävlingsavdelningen där vi såg F1-bilar och Corse Cliente-bilar, dvs FXX, 599XX och gamla F1-bilar som ägs av privatpersoner, men som Ferrari sköter.

En häftig grej med F1-bilarna är hur otroligt lätta de är. Man kan rulla bilen genom att skjuta med 2(!) fingrar på ett däck. Jag vet för jag provade själv…

Dag 2
Andra dagen var vi på Ferraris egen testbana Fiorano och körde den uppdaterade Californian (“California 30”) på bana och på bergsvägarna ovanför Maranello. En mer detaljerad jämförelse mellan den uppdaterade Californian och den utgående Californian kommer i separat inlägg, men jag kan redan nu säga att ibland är helheten större än summan av delarna.

Körningen på Fiorano-bana var extra givande eftersom det var hög kvalitet på instruktörerna. Jag fick bra tips angående min körning, t.ex. att bromsa lite mer regressivt, dvs bromsa hårt först och sedan gå av bromsen successivt när jag styr in kurvan.

Sammanfattningsvis var det två mycket roliga dagar. Efter alla intryck var jag rejält trött; men någon måste ju göra det hårda jobbet…

6 thoughts on “KRÖNIKA: Två helt vanliga dagar hos Ferrari i Maranello

  1. Pingback: PROVKÖRNING: Uppdaterad Ferrari California ”30″ | The Thrill of Driving

  2. Pingback: Blue is the new black – the sequel | The Thrill of Driving

  3. Pingback: Besök hos Aston Martin i Gaydon – vackert! | The Thrill of Driving

  4. Pingback: Vettel drives a Ferrari F1 car for the first time!!! | The Thrill of Driving

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s