BMW 6-serie Gran Coupé – svensk premiär! Vacker, men ack så dyr…

Jag var ute på Waldemarsudde på Djurgården förra veckan när BMW premiärvisade 6-serie Gran Coupé, det vill säga “fyradörrarscoupén” av 6-serien.

Precis som jag beskrev efter att jag sett bilen i Genève, så är bilen väldigt, väldigt snygg. Möjligtvis kan man anklaga den för att vara lite för slätstruken, men jag kan leva med det.

Det fanns tre bilar att titta på; två i Minelralvit metallic och en i Havanna-metallic som är en mörkbrun färg. Den senare är mörkare och inte lika snygg som Frozen Bronze, som är den färgen som BMW visade i Genève och på de flesta pressbilder.

En av bilens höjdpunkter är inredningen som är riktigt elegant; snyggare än både 5- och 7-serien. Jag provsatt baksätet, såväl sidoplatserna som “mittplatsen”. Den senare är ett nödsäte som fungerar för korta sträckor. Stoppningen i mitten är inte jättehård, men takhjöden är låg eftersom man sitter något högre än på sidoplatserna. Jag satt ganska bra där, men jag testade iofs inte att sitta där med personer på ömse sidor om mig.

Nu finns 640i och 640d hos handlarna och 650i och 650i xDrive börjar produceras i juli. I 650i har en uppgradering av bensin-V8:an premiär. Den är baserat på M5-motorn med ovanpåliggande turboaggregat och den ger 450 hästar, vilket är 30 hästar fler än föregångaren och ändå har den lägre förbrukning, bl.a. tack vare start-stop-automatik. Till hösten kommer även trippelturbodieseln med 381 hästar. Mums

Gran Coupén har bara ett stort problem och det är prissättningen. Bilen är 321 000 kr dyrare än en 535d med samma motor. Justerar man för skillnaden i extrautrustning så blir det fortfarande 250 000 (!) kr i prisskillnad. Åt andra hållet är 640d bara 10 000 kr billigare än en 740d med samma motor. Köper man en Gran Coupé får man i princip en 5-serie-bil som är snyggare in- och utvändigt, mindre praktisk och kostar som en 7-serie.

Den hela kokar ned till en enkel fråga. Hur mycket är vi beredda att betala för flärd?

4 thoughts on “BMW 6-serie Gran Coupé – svensk premiär! Vacker, men ack så dyr…

  1. Viktor

    Fast jag tycker att 6 GC vinner över Rapide då den dels ser mer harmonisk ut (även om Rapide kanske är mer unik) samtidigt som man baksätet är användbart även för vuxna i 6 GC. Rapide känns mer som en förvuxen coupé vad gäller mått i baksätet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s