PROVKÖRNING: Uppdaterad Ferrari California “30”

Den nya uppdaterade Ferrari California har 30 hästkrafter mer och är 30 kg lättare än den utgående modellen. Därför kallas den “California 30”. Utöver detta är den stora nyheten att det som tillval finns ett “Handling Speciale package” med sportigare styrning och chassi, för den som vill ha en mer fokuserad California.

Jag var på besök hos Ferrari i Maranello och då körde vi nya California på Fiorano-banan och på landsväg. Bilarna som vi körde på banan hade Handling Speciale package, men bilarna vi körde på landsväg hade inte paketet.

Även om Californian är en utpräglad GT-bil så går den mycket bättre på bana en man kan förvänta sig. Även om det är svårt att jämföra den uppdaterade bilen med min California, eftersom jag inte kört min bil på bana, så kändes den uppdaterade Californian med Handling Speciale package mycket bra på bana. Krängningen är märkbart mindre än på min California och styrningen kändes både mer direkt och mer kommunikativ; bilen kändes helt enkelt mer levande och “lättare”. På landsväg är skillnaden mellan den nya och den gamla bilen svår att känna om man inte kör back-to-back, inte minst som bilarna vi körde på landsväg inte hade Handling Speciale package.

Utöver de tekniska förändringarna finns det också lite nya tillval: speciallack i tre lager, tvåfärgad lackering, front- och luftintag i aluminium, etc. Som ni kan se på bilderna hade alla (fyra) bilar, som vi körde på Fiorano och på landsväg, taket i en annan färg än resten av karossen. Denna trend började hos Ferrari med 599 GTO och jag tycker faktiskt det blir riktigt snyggt.

Även ljudanläggningen och navigationssystemet har fått en välbehövlig uppgradering, med nya menyer i en snyggare mörk grafisk profil (lite mer som Lightroom/iPhoto…). Dessutom kan systemet numera ta emot musik via Bluetooth. Precis som tidigare kontrolleras systemet med touchscreen.

Både TopGear och evo var väldigt positiva till den uppdaterade Californian när de provkörde den. Jag kommer till samma slutsats som de: det är många små förändringar på nya California som tillsammans är större än summan av delarna.

Att uppgradera eller inte, det är frågan…

3 thoughts on “PROVKÖRNING: Uppdaterad Ferrari California “30”

  1. Pingback: Bildgalleri från Ferrari-museet – vilka skönheter! | The Thrill of Driving

  2. Pingback: Ferrari F12berlinetta – provkörningar, bilder och videofilm – OMG! | The Thrill of Driving

  3. Pingback: Vettel drives a Ferrari F1 car for the first time!!! | The Thrill of Driving

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s