KONTAKT: Aston Martin Vanquish – vackrast just nu!

Såg nya Aston Martin Vanquish när jag var på Aston Martins fabrik i Gaydon och den är  såååå vacker!!!

Det är svårt att slå Aston Martin DB9/Virage/DBS när det gäller utseende men Vanquishen gör det. Den är mycket sportigare än DB9/Virage utan att verka så kit:ad som DBS, som iofs också är snygg.

Chassit är den senaste generation av Aston Martins VH-plattform i aluminium (version 4) och är mer vridstyvt än tidigare. Annars är den stora nyheten att alla karrosspaneler är av kolfiber, vilket håller vikten “nere” på 1739 kg.

Motorn har 573 hästar och bilen avverkar 0-100 km/h på 4,1 sekunder, vilket är bra men inte överväldigande. Min California är snabbare på den punkten. Tekniskt sett är den svaga punkten möjligtvis den sexväxlade lådan från ZF, men det får jag återkomma om efter en provkörning.

Elektroniken har uppdaterats med en ny navigator från Garmin, men den testade jag aldrig. Däremot är det “haptisk” feedback på knapparna i mittkonsolen, precis som Fisker Karma. När man trycker på dem får man en liten vibration som feedback. Coolt!

Bilen har en fin inredning; den är ett rejält lyft mot den tidigare inredningen som funnits i alla Aston-modeller sedan DB9 introducerades 2004. Enda bristen är att stolarna ger för lite stöd för mig i sidled. Det går att få med skålade skalstolar men då blir man av med baksätet. Provade att sitta i baksätet och det är bättre än i min California och i nivå med mina gamla Porsche 996/997. Dock är Porsche 991 marginellt bättre. Bagageutrymmet är större än i tidigare modeller; 368 liter, vilket är 60% mer än i DBS, men ändå begränsat. Är man två kan man lasta saker i baksätet eller beställa bilen med bagagehylla i stället för baksäte.

Pris i Sverige blir 2,4 MSEK + extrautrustning.

På pappret matchar den inte nya Ferrari F12, men det behöver den inte göra heller. Aston Martin Vanquish är mer GT-bil än vad Ferrarin är. Och  behöver jag verkligen Ferrarins 740 hästar?

One thought on “KONTAKT: Aston Martin Vanquish – vackrast just nu!

  1. Pingback: It’s Aston time! – The Thrill of Driving

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s